Zakelijke voordelen voor het kind

2.3 a Rente komt misschien ooit terug 

Als de schuldenaar tevens erfgenaam van de schuldeiser is, is het een prettige gedachte dat de rente die hij betaalt misschien ooit terugkomt in de vorm van een erfenis. Dat is overigens lang niet zeker, want de schuldeiser kan zijn testament wijzigen of al zijn vermogen opmaken. Bovendien kan  het zo zijn dat de schuldenaar slechts één van de erfgenamen is. 

Maar als de rente aan een bank betaald wordt, weet de schuldenaar zeker dat de betaalde rente weg is. In dat opzicht is rente betalen aan de ouders gevoelsmatig toch minder vervelend. 

2.3 b Gunstige voorwaarden: geen incassokosten bij late betaling 

Als een kind van ouders leent en onverhoopt de rente of aflossing een keer niet op tijd kan betalen, zullen ouders niet zo snel geneigd zijn om gelijk incassokosten in rekening te brengen. Toch zal in ieder kalenderjaar de totale rente en aflossing wel daadwerkelijk betaald moeten worden,  wil het kind recht op hypotheekrenteaftrek hebben. Meer hierover leest u in par. 2.5. 

Er zijn meer situaties waarin een kind van de ouder een soepelere houding kan verwachten dan van een bank, bijvoorbeeld als de woning van het kind in waarde daalt. Zie hiervoor par. 5.4.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *